Vad jag har lärt mig saker ikväll må ni tro! Föreläsning med idolen Pär Holmgren, en riktigt härlig miljöförespråkare som, tycker jag, kommunicerar miljöproblemen på det bästa av sätt, genom väl (vetenskapligt) underbyggda argument och en "detta-är-ett-hot-mot-vår-existens-men-det-finns-hopp"-attityd. För det är inte kört, även om man (=jag) kan tro det ibland. Alltså jag skulle vilja skriva ner hela föreläsningen till er! Istället gör jag det näst bästa, länkar till klimatkontot.se där man själv kan räkna ut hur mycket växthusgaser (räknat i koldioxidekvivalenter) man själv släpper ut och förhoppningsvis förstå vad man ska göra för att minska detta. För genomsnittssvensken ligger detta på 10 ton koldioxidekvivalenter på ett år. För ett hållbart samhälle borde vi ligga på MAX 1,5 ton. 
 
Två intressanta saker som jag har berört litegrann tidigare men nu fått lite mer kött på benen kring, är det här med närodlad mat och vegetariskt vs animaliskt.
              Sverige slår sig gärna för bröstet och tycker att vi är "bäst i klassen" när det gäller miljöfrågan, just för att i Sverige så har faktiskt utsläppen minskat. Dessutom så har vi våra 16 miljömål, 16 bra punkter på ett papper. Men inte mer än så. Utan agerande, förblir de mål. I Uppsala län (som det ser ut nu) kommer man troligtvis att uppnå ett (!) av dessa, lagom till deadline år 2020. När det gäller utsläppsminskningen, så kan den, enligt Pär, till stor del bero på att vi i princip har monterat ner det mesta av vårt jordbruk den senaste 10-tal åren, och "exporterat" det till andra länder. Vi köper vår mat istället för att odla den. Det vi har gjort då är helt enkelt att vi, på köpet, har exporterat utsläppen av växthusgaser. Med mindre kor som släpper ur sig metangas, färre jordbruk, färre jordbruksmaskiner, färre transporter som rör jordbruk så är det klart att utsläppen minskar. Här. Men inte globalt. Enligt Pär så är Sverige den 13e värsta klimatboven i världen, om man ser till utsläppen vi orsakar globalt. Är det då inte bättre att vi odlar maten själva, så att vi både kan ha kontroll över (och förhoppningsvis då minska) utsläppen?
              När det gäller vegetariskt vs animaliskt, så har jag till och med fått en fantastiskt reell siffra på just hur bra det är med vegetariskt, ur miljömässigt såväl som etiskt perspektiv. En kvadratmeter jord räcker till att producera 700 g vete, det är nog för att mätta en människa en hel dag. En kvadratmeter jord räcker också till att producera tillräckligt med grisfoder för att ge en 40 grams fläskkotlett. Någon här som blir mätt, ens för en stund, på 40 g kött?  
 
 
 
 

Liknande inlägg

1 kommentarer

Knet

02 Oct 2014 00:08

Härlig glöd Amanda, men folk är inte beredda att betala för kvalitet och närodlat -Det är därför bönderna är utrotade och bondsönerna får hanka sig fram som statliga tjänstemän...

Svar: Har jag råd så har alla råd! Hanka sig fram? ;)
Amanda

Kommentera

Publiceras ej