Jag gissar att alla bara vill glömma allt som har med julmat att göra nu såhär efter jul. Och så vill man kanske känna sig lite nyttig och hälsosam såhär efter all tung julmat, man kanske till och med blir sugen på vegetariskt? Ser ni vart jag vill komma?
En av de stora utmaningarna med att vara vegetarian (tycker jag) är att få till mat som är ordentligt mättande. Det blir lätt så när den stora proteinkällan kött försvinner, protein ger ju, som de flesta vet (jag säger bara LCHF), en långvarig mättnadskänsla. Ibland kan man behöva en riktig proteinbomb! Tofu är en toppenbra proteinkälla som gör en mätt som tusan, fast på ett behagligt vis om ni förstår vad jag menar. Svamp är också en bra proteinkälla.
Denna rätt kom till när jag beklagade mig för min goda veg-mentor Lisa om att jag bara käkade ris hela tiden (indiska, vegetariska grytor i all ära), och saknade min älskade potatis. Som den frukostälskare jag är så tände jag till ordentligt på idéen om en "engelsk frukost", och voilá! Det blir även en väldigt trevlig vegansk frukost om man använder vegetabilisk grädde.

Det ni ser där i nedre högra hörnet är sojabacon, haha. Jag tycker såhär i efterhand att man kan strunta i det. Det var mest bara lite roligt, inte så gott ...
Scrambled tofu "English Breakfast"-style
4 portioner
1 pkt (400 g) tofu
100 g champinjoner
1 gul lök
1/2 dl grädde
4 msk BBQ-sås
1 grönsaksbuljongtärning
Gurkmeja, paprikapulver
Salt & peppar
Öppna tofupaketet och häll av så mycket vatten som möjligt. Lägg sedan upp tofun på en tallrik, på en bädd av hushållspapper i flera lager. Lägg helst några lager till uppepå tofun och ställ på en tyngd. Ju torrare tofu, desto bättre. Låt ligga i 10-15 min, gärna längre. Hacka under tiden löken och skiva svampen.
"Smula" sedan tofun på nytt hushållspapper, använd en potatisstomp eller bara en vanlig gaffel. Det blir mer vatten än vad man tror! Fräs lök och svamp i olja tills löken blivit blank, tillsätt sedan tofun och fräs under omrörning några minuter. Tillsätt sedan kryddor efter tycke och smak (gurkmeja ger trevlig färg, paprika ger en harmlös paprikasmak som ej går att överdosera). Häll på grädde och BBQ-sås, smula ner buljongtärningen. Rör om, peppra och salta.
Serveras med ugnsstekt potatis och uppskurna tomater som saltats, pepprats och stekts på snittytan.
God fortsättning, som min pappa skulle säga.
Kommentera