Nu har jag varit vegetarian i mer än en månad och det känns fortfarande lika rätt. Sedan jag blev vegetarian har jag börjat äta mycket mer frukt och grönsaker, testat på högvis med helt nya recept och känt mig frisk och nyttig. Jag har dessutom inte haft ont i magen eller känt mig uppblåst en enda gång på den här tiden. Allt fungerar som ett väloljat maskineri, så att säga, hehe. Allt det här tänkte jag fira med ett härligt indiskt recept (från ICA). Det enda jag har pimpat är titeln. Att det är gult och har russin (jag höjde volymen russin också, kan inte bli för mycket!), kokos och kardemumma i sig ger faktiskt lite julkänsla, tycker jag. Låt inte de (för mig i alla fall) smakkombinationerna skrämma dig, denna gryta är som balsam för gommen (och själen). Jag hade inget mandelmjöl hemma, men jag hade i ca 1/2 dl vetemjöl istället, mest lite "för säkerhet skull". Det blev bra ändå. Nästa gång jag lagar det här tänker jag ha i 1 tsk sambal oelek också, ett tips för er som gillar starkt.

Gyllengul korma med kokos och kardemumma
- 1 gul lök
- 1 blomkålshuvud (à ca 800 g)
- 100 g champinjoner
- 1 tsk kardemumma (färdigmald eller mortlad)
- 1 msk spiskummin
- 100 g smör
- 3/4 dl russin
- 1 msk gurkmeja
- 1/2 msk socker
- 1 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl vatten
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 2 1/2 dl mandelmjöl
- 1 1/2 dl riven kokos
- 4 dl mild yoghurt (3 %)
- 1 kruka hackad koriander
- Skala och finhacka löken. Ansa och skär blomkålen i små buketter. Skär champinjonerna i kvartar.
- Smält smöret i stor stekpanna eller wok. Fräs lök med kardemumma och spiskummin 2 minuter i smöret. Tillsätt blomkål, champinjoner, russin, gurkmeja, socker och salt. Rör om och låt fräsa under lock 5–7 minuter. Rör då och då.
- Blanda ner vatten, grädde, mandelmjöl och kokos. Låt koka ca 2 minuter utan lock.
- Rör ner yoghurten och den hackade koriandern. Låt sjuda 1 minut under lock.
- Servera grytan med ris och gärna naanbröd.
Kommentera