Jag tycker att jullov och mellandagar är en riktig guldåder av matinspiration. Man är ledig, man är fullständigt och utan återvändo (åtminstone på ett år) trött på julmat och allt vad svensk husmanskost heter och vill bara byta matkultur helt. Inget är så inspirerande som att börja undersöka något helt nytt smakområde. Typ som den helt sjuka inspirationsflodvåg jag surfade på när jag blev vegetarian. Jag vill bara stanna hemma och laga mat jämt, förutom när jag går och småmyser i närmaste mataffär och kikar på burkar med harissa, kokosolja, mirin och klämmer lyckligt på mango och palsternacka. Dessutom fick jag en hel laddning nya kokböcker i julklapp med mycket spretigt och roligt innehåll. Raw food, libanesiskt, mexikanskt, enkelt, svårt, roligt, lätt.
 
Att ha julmatsrester som ligger och skräpar ökar nästan bara på den där känslan av spännande utmaning, kreativitet och inspiration föds ur begränsning och dör under överflöd, tycker jag. Har du 200 g lax, en ensam morot och massor med grädde är det bra mycket lättare att hitta på middag än om du har hela ICA Maxis utbud och 43 kokböcker till din hjälp. Just därför gör jag potatis- & laxpudding, filodegsknyten med spenat- & fetaostfyllning, chokobananmjukglass och italiensk pasta med rostade solrosfrön för glatta livet, som att jag skulle drabbas av plötslig kronisk paltkoma imorgon dag.
 
Det allra bästa är att man kan experimentera helt fritt, ty man måste inte göra 10 matlådor som man sedan får pina sig igenom för att man råkat tillsätta lite mycket soja. Dessutom läser jag just nu Tio lektioner i matlagning av min stora mat- och feministidol Lotta Lundgren. Behöver man en uppfräschning av sin inställning till mat så är den mitt i prick. Här kommer det enda recept jag faktiskt noterat sedan juldagen, chokladbollar med dadlar och mandel. För alla er som är trötta på tung och söt mat men vars sockerberoende har fått ny kraft av julens många chokladaskar. Jag hade ingen riven kokos hemma, men det är klart att man ska rulla sina bollar i det om man har lust!
 
Chokladbollar med dadlar och mandel
 

1 ½ dl mandlar (eller cashewnötter)
1 ½ dl havregryn
2 msk kakao
3 msk kallt, starkt kaffe
10 urkärnade dadlar
1 liten nypa salt
Riven kokos
 
Mixa och känn efter om det har lagom konsistens. Går det att få till bollar av det? Smaka, är det gott? Ha i mer dadlar, kaffe eller kakao helt efter tycke och smak! Rulla till små fina bollar som sedan rullas i riven kokos.
 
Mina fina, kokosfria bollar mot en fond av min nya favoritbok.
 


Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej