Bakom det franska namnet gömmer sig en av de lättaste äppelpajer jag gjort. Har man frysta smördegsplattor hemma så går det lika fort som "the flashiest of flashes", för att citera Rowan Atkinson. I vanliga fall är jag väldigt emot att köpa halvfabrikat, det innehåller ofta alldeles för mycket salt, socker och tillsatser än vad som är nyttigt för någon. Men, handen på hjärtat, hade jag behövt stå och kavla in smör i en deg hela eftermiddagen så hade denna paj icke blivit av. Jag lyckades hitta smördegsplattor utan konstiga tillsatser, så jag slog till. Hittar man en bra genväg, så får man ta den, tycker jag. Särskilt när det blir såhär gott. Man får bojkotta duktigflicka-idealet och vara good enough, det är mer än okej.

Tarte aux pommes (och kanel)
Orginalreceptet kommer från mitt senaste kokboksnyförvärv, Monica Ahlgrens "Rosendals trädgård". Jag lade dock till (massor med) kanel i receptet. Det känns som en hädelse att ens tänka tanken på en äppelpaj utan kanel! Som i många franska, matiga ting, så är det smöret det kommer an på. Massor med smör, and all shall be well. Byt ut en del av strösockret mot rårörsocker för en lite mer kolaaktig smak. Jag ger inget mått på kanelen, för det kan inte bli för mycket.
4 frysta smördegsplattor
4 äpplen (ungefär)
75 g smör
1 dl strösocker
kanel
Slå på ugnen på 200 grader. Låt smördegsplattorna tina, det tar ca en kvart i rumstemperatur. Sedan har vi en liten vattendelare. Man kan antingen lägga ihop dem och kavla ut dem så att de passar en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Sedan lyfter man över degen till formen. Det kan behövas lite extra mjöl för att få loss degen från underlaget. Eller så slabbar man i plattorna direkt i formen och trycker ut med fingrarna, allt efter sitt hjärtas lust. Nagga botten och förgrädda i 10 min.
Medan botten är i ugnen, kan man med fördel skala, kärna ur och skära äpplena i så tunna skivor som man kan få till. Dessa placeras sedan lite snyggt omlott i pajskalet, i ett spiralmönster. Smält smöret och pensla rikligt på äpplena. Strö sedan över ca 1/4 av sockret och massor med kanel. Stoppa in i ugnen i ca 25 minuter. Under denna tid, ta ut och upprepa penslings- och sockerproceduren 2-3 gånger. Kanel strödde jag bara på första och sista gången. Servera med vaniljglass (min favorit), vispgrädde eller vaniljsås.
Bon appétit!
1 kommentarer
Mammanna
20 Oct 2014 19:29
Den ser såå god ut! Håller med äppelpaj utan kanel är svårt att föreställa sig. Kram
Kommentera