




- 2 liter fläderbär
- 3 äpplen
- 5 dl vatten
- ca 5 dl socker
- 1 tsk citronsyra
Skölj fläderbären (de kan sitta kvar på klasarna och behöver inte rensas så noga) och frys dem i minst 24 timmar. Om frosten redan hunnit göra dem frysta på busken kan man använda dem direkt. Bryt loss eller klipp av de största stjälkarna (de små kan vara kvar) och lägg bären i en stor kastrull. Skär äpplena i skivor (kärnhus och allt går bra att ha med) och blanda ner bland bären. Fyll på med vatten och koka upp. Låt sjuda i cirka 30 minuter och mosa sönder bär och äpplen med en ballongvisp när de mjuknat. Häll blandningen genom en oöm silduk och låt all saft droppa av. Blanda den avrunna saften med socker och citronsyra (mängden socker beror på hur mycket råsaft man lyckas få ut av bären – jag räknar med fem deciliter socker till en liter saft ungefär) och koka upp alltsammans i en ren kastrull. Rör tills sockret löst sig helt och skumma av. Häll på flaska och förvara i kylskåp eller frys in. Tänk dock på att vatten expanderar när det fryser!
Lycka till!
3 kommentarer
Knet
16 Oct 2014 21:15
Vilka vackra bilder, du är händig med kameran oxå!
Mammanna
18 Oct 2014 18:38
Vackert!
Enligt giftinformationscentralen är fläderns "Sambucus nigra" blommor och bär ofarliga!
På annat håll står att växtens blad, bark, rötter omogna bär och frön i mogna bär innehåller ett gift sambunigrin. Det splittras vid kokning och gifteffekten försvinner. Förmodligen är det så låga halter att det är ofarligt, som med malört man måste äta 21,5 kg för att det ska vara farligt :)
Anonym
08 Nov 2014 23:38
Jag blir imponerad vilken energi!momo
Kommentera