Alltså det är ett fläderträd man ska ha. Blommorna är underbart fina och ger dessutom världens godaste saft. Men, som en extra bonus, kan man göra saft på bären också! Det allra roligaste är ju faktiskt att göra saft som inte går att köpa på ICA. Dessutom är det lite äpplen i, vilket är toppen, för äpplen har jag många av (tack mormor!). Jag tyckte att jag hade länsat träden i parkerna här i närheten på blommor, men jag fick ihop två skålar med bär på en knapp kvart. Bären är också väldigt fina, tycker jag. De ser också lite smågiftiga ut, och jag gissar att det är därför man ska frysa dem i 24 timmar först ... 



Fem flaskor blev det på 5 liter bär!

Jag rekommenderar att klippa ner bären, det gjorde inte jag, och det lider min stackars tumme för nu. Jag satt och klippte av stjälkarna på balkongen sen istället. Men det är nästan det mysigaste man kan göra på hösten, att sitta i höstsolen och pyssla. Receptet på saften hittade jag på en av mina favoritbloggar av härliga Theresia "söta saker" Erneborg. 
Fläderbärssaft med äpple
  • 2 liter fläderbär
  • 3 äpplen
  • 5 dl vatten
  • ca 5 dl socker
  • 1 tsk citronsyra

Skölj fläderbären (de kan sitta kvar på klasarna och behöver inte rensas så noga) och frys dem i minst 24 timmar. Om frosten redan hunnit göra dem frysta på busken kan man använda dem direkt. Bryt loss eller klipp av de största stjälkarna (de små kan vara kvar) och lägg bären i en stor kastrull. Skär äpplena i skivor (kärnhus och allt går bra att ha med) och blanda ner bland bären. Fyll på med vatten och koka upp. Låt sjuda i cirka 30 minuter och mosa sönder bär och äpplen med en ballongvisp när de mjuknat. Häll blandningen genom en oöm silduk och låt all saft droppa av. Blanda den avrunna saften med socker och citronsyra (mängden socker beror på hur mycket råsaft man lyckas få ut av bären – jag räknar med fem deciliter socker till en liter saft ungefär) och koka upp alltsammans i en ren kastrull. Rör tills sockret löst sig helt och skumma av. Häll på flaska och förvara i kylskåp eller frys in. Tänk dock på att vatten expanderar när det fryser!

Lycka till!

Liknande inlägg

3 kommentarer

Knet

16 Oct 2014 21:15

Vilka vackra bilder, du är händig med kameran oxå!

Svar: Jepp B-)
Amanda

Mammanna

18 Oct 2014 18:38

Vackert!
Enligt giftinformationscentralen är fläderns "Sambucus nigra" blommor och bär ofarliga!
På annat håll står att växtens blad, bark, rötter omogna bär och frön i mogna bär innehåller ett gift sambunigrin. Det splittras vid kokning och gifteffekten försvinner. Förmodligen är det så låga halter att det är ofarligt, som med malört man måste äta 21,5 kg för att det ska vara farligt :)

Svar: Tack! :-* Det kanske har något med smaken att göra då, att de ska bli sötare :)
Amanda

Anonym

08 Nov 2014 23:38

Jag blir imponerad vilken energi!momo

Kommentera

Publiceras ej