Jag vet inte om ni minns detta, men jag har tidigare raljerat om onödan med den dyra sesampastan tahini (när jag skrev om spenatpannkakorna, minns ni?). Oh well, bara ett bevis på att man kan ändra sig. Rätt radikalt till och med. En slät, krämig tahinisås till ugnsrostade rotfrukter eller till en grönsallad, eller i en pumpasoppa ... Ja, ni hör ju. Dessutom blir det inte så dyrt ändå, med tanke på hur lite man behöver varje gång. Det blir som en knytnävsslag i magen av smak, bara man tillsätter en extra tesked av tahini till sin hummus.
Tahinisås
Receptet kommer från Ottolenghis "Jerusalem" och räcker till en liten burk, som håller i ca en vecka i kyl.
150 g tahini
120 ml vatten
2 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1/4 tsk salt
Skala och krossa vitlöksklyftan. Blanda ihop den och övriga ingredienser i en liten glasburk med tättslutande lock.
Till min fasa så skar sig tahinin och vattnet något alldeles förfärligt till en början, men efter att jag hade tillsatt allt och rört om ordentligt blev det hur slätt och fint som helst. Tänk på också att tahinin lätt skiktar sig när den står länge. Den har alltså inte blivit dålig, utan det är bara att röra om lite så att fettet på toppen blandas med det övriga.

Puss och hej!
Kommentera