För de som är lika flitiga läsare av Buffé som jag (trots att jag har mina invändningar mot nämnda tidning så kan jag inte låta bli att läsa alla mattidningar jag får "från pärm till pärm") så kommer detta recept vara bekant. Jag bytte dock ut rödlöken mot gul lök och mathavren mot matvete, ty det var vad jag hade hemma. Den blev mycket god ändå, det kan jag försäkra. Snabb och lättlagad var den dessutom, vilket ju alltid är en bonus träiga och mörkdeppiga novemberkvällar när allt man vill är att dra en filt över sig och käka "comfort food" som Jamie Oliver skulle kalla det. Detta är sådan mat för mig. Som ännu en extra bonus så använde jag överbliven portabellosvamp från sektionens herrmiddag i denna anrättning, där har vi en klar fördel med att ingå i matgruppen då evenemang såsom sagda middagar är på gång. Istället för grädde använde jag Oatly's (äntligen) ekologiska havrematlagningsgrädde, det känns lite vänligare mot kolesteroltrötta blodådror. 
 
Svampveteotto
 
1 rödlök (eller gul lök)
250 g champinjoner (eller portabello)
2 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten
4 dl matvete (eller mathavre)
1 tsk torkad timjan
1/2 dl vispgrädde (eller havrematlagningsgrädde)
1 1/2 dl riven lagrad ost
salt och svartpeppar
 
Hacka löken och skär upp svampen i mindre bitar. Fräs detta i rapsolja i en kastrull (jag fick använda rätt mycket så att det inte skulle bränna fast). Kör på tills löken börjar dofta gott. Tillsätt sedan vatten, buljongtärningen, matvetet och timjan. Låt småkoka under lock i 15 minuter. Häll sedan i grädde, ost och smaka av med salt och peppar.

Denna mat var lika god som den var ofotogenisk, så här kommer en liten stämningsbild istället. Tänd några ljus och mys.



Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej