Jag är alltså i Skagen. Vi äter och dricker för fulla muggar, såklart, och tittar på sand och gula hus däremellan. Alla hus är verkligen gula i exakt samma nyans, typ som en dansk och gul version av Falu rödfärg. Som den matnörd jag är har jag självklart inga bilder på dessa fina gula hus, utan bara en massa matbilder. 

När det gäller mat har vi självklart tagit oss varsina smørrebrod, eller rättare sagt tre ...

Det finns danskt rågbröd därunder, jag lovar. Som synes har vi också fått våra "pillede rejer". Mycket gott. 

Något annat som jag också har insett är mycket gott (med risk för att låta lite äldre än min ålder) är dessertvin gjort på Muscatdruva. Fruktansvärt gott! Avnjöts igår till denna underbara anrättning med créme brulé och rabarberkompott. En match made in heaven, rabarberns syrlighet lättade upp allt det tunga och gräddiga på ett ypperligt vis. 

Min syster tog en något mystisk, "tunnbrödsrulle med leverpastej"-liknande grej som faktiskt var väldigt god. Det enda vi förstod av beskrivningen var "kaffesmak".

Vi tog oss till Skagen via den goa staden Göteborg, och åt en middag på restaurang Smaka. Det blev en pampig förrätt i tre våningar med "smakprov från smörgåsbordet", dovhjortytterfilé med ramslökssmör och tändstickspotatis samt en kalvdans med hjortronsylt och grädde. Hjortron heter ju något så förtjusande som "cloudberries" på engelska. Vispgrädde heter något så otroligt oförtjusande som "flødeskum" på danska. Två ord jag lärt mig under dessa dagar. 
Om maten så måste jag säga att jag finner ramslöken, alla foodie-hipsters nya älskling, att vara god men överskattad. Smörstekt bröd med leverpaté och plommonmarmelad däremot, mums! Kalvdans var också mums, som en len ostkaka ungefär. Allt blir ju gott med hjortron och grädde liksom. Jag fick årets första vita sparris på min tallrik också, och har därefter bestämt att jag nog gillar de gröna mest. 


Mange tak og farvel!

Liknande inlägg

2 kommentarer

Mammanna

05 May 2014 19:42

Det var en dejlig tur :)

Svar: Mange tak :)
Amanda

Knet

05 May 2014 20:09

Ojoj åt vi verkligen allt det där goda!? Men du har alldeles missat det som var på Ölmenyn! Sånt är dom också bra på, danskarna.

Svar: Mm, tror jag säkert. Du får starta en ölblogg! :)
Amanda

Kommentera

Publiceras ej