Ja, jag älskar pannkakor. Jag kan liksom inte låta bli att göra pannkakor minst en gång i veckan. Denna gång passade det extra bra eftersom jag skulle ut på utflykt, och alla ni som har haft eller har varit barn på dagis måste hålla med mig om att pannkakor är ju utflyktsmaten nr 1.
Sagt och gjort, det blev lite mer "vuxna" pannkakor i form av spenatcrêpes med äpple- och kikärtsröra. Det kändes supernyttigt och smakade supergott. Och så grönt och fint sen! Det är inte varje dag man får såhär frodiga pannkakor. Jag älskar att "stoppa salladen i maten", man får liksom grönsakerna på köpet! Jag menar, man skulle ju inte tycka att det var jätteroligt med bara en stor hög stuvad spenat till maten, men i maten - hurra!
Jag älskade pannkakorna, de tänker jag definitivt göra igen. Själva röran kan man dock byta ut mot vadhelst man tycker passar, tycker jag. Kikärtor var väldigt lyckat, men äpple känns utbytbart.




Spenatcrêpes med äpple- och kikärtsröra
Receptet kommer från fantastiska Green Kitchen Stories. Jag vägrar köpa Tahini (dyrt och säg mer än två maträtter det kan användas i!), så jag körde jordnötssmör istället. Nötsmör som nötsmör tänkte jag. Funkade rätt bra, misstänker att det hade varit godare med tahini ...
Spenatcrêpes
225 g (3 3/4 dl) rågsikt (eller bovetemjöl för glutenfritt)
3 ägg
5 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
Två nävar spenat (frusen eller färsk)
En nypa salt
Äpple- och kikärtsröra
1 citron, saften
3 msk tahini (eller annat nötsmör)
3 msk olivolja
600 g färdigkokta kikärtor
Två mindre äpplen (skalade och rivna)
Salt & peppar
Till crêpes: Om du kör med fryst spenat (det gjorde jag), kom ihåg att ta fram det i tid så det hinner tina. Försök sedan att krama ur så mycket vatten det går, så blir inte smeten för lös.
Blanda ihop alla ingredienser till crêpessmeten och mixa med en stavmixer tills spenaten är lagom finfördelad. Stek crêpesen i smör på medelvärme, någon minut på varje sida tills de är vackert brungräddade.
Till röran: Häll på citronsaften så fort du rivit äpplena, äppelriv mörknar fort annars. Blanda sedan ner alla ingredienser till röran och rör om väl.
Servera varje crêpe med en stor sked äpple- och kikärtsröra. Hoppas det smakar!
Kommentera