Kirskål, där har vi ett underskattat ogräs. Det finns precis överallt, är supernyttigt och bäst av allt, helt gratis. Jag brukar tänka att allt som jag annars brukar använda babyspenat till, kan jag använda kirskål till. Kirskål går också att göra knapriga kirskålschips av, en favorit från förra våren.
Det enda jag brukar tänka på när jag plockar är att ta fräscha, spädare blad och inte plocka i närheten av stora vägar. Hälsofarliga ämnen får man så lätt i sig ändå, man behöver inte äta kirskål med avgaser också.
Mitt fina knippe plockade jag på promenad med hunden. Det går fint att spara i en plastpåse i kylen i någon dag om man inte har användning för det på en gång.

Kan ni se vartåt det barkar?




Slutresultatet, en riktigt snygg, sommarfin omelett.


Somrig omelett med kirskål och paprika
Jag har inte angett någon volym för kryddorna, helt enkelt för att jag kör lite på känn. Paprikapulver kan man nästan inte få för mycket av medan cayennepepparn kanske hellre ska vara för lite än för mycket. Testa dig fram!
1 portion
Ett knippe kirskål
1/4 röd paprika
2 ägg
En matsked vatten
Cayennepeppar
Paprikapulver
Salt & peppar
Klipp av stjälkarna på kirskålen. Skölj bladen och rulla ihop dem tajt, som en cigarr. Strimla till lagom tjocklek (1/2 cm ungefär). Skär upp paprikan i små bitar.
Fräs grönsakerna i olja en stund tills paprikan börjar mjuka upp sig.
Blanda ägg, vatten och kryddor lite lätt med en gaffel. Detta är en fransk omelett så ingen häftig omrörning eller vispning, det ska fortfarande gå att se vita och gula partier i den färdiga omeletten. Häll äggblandningen över grönsakerna i stekpannan. Stek omeletten på medelvärme tills ovansidan har stannat och undersidan är fint brungräddad.
Ät och njut!
1 kommentarer
Mammanna
27 Jun 2014 19:20
Kirskål på helt rätt ställe! I snygg omelett och inte i trädgården.
Kommentera