Detta lagades när vi utforskade gränserna för precis hur länge man kan vänta innan man handlar ... Som tur var har jag haft en entusiastisk period där jag kokade torkade kidneybönor och frös in i 200 g-portioner. Jag hade gått och sneglat på de där påsarna länge, länge, men nu äntligen (när precis allt annat var uppätet) så gjorde jag slag i saken och gjorde mexikanska bönburgare av dem. Det känns faktiskt ganska skönt att ha ett förråd av lite allt möjligt att ta av, även om all "mat" är slut. Ett paket kikärtor som kan bli till hummus, frysta ärtor som kan bli en grön ärtsoppa, tonfisk som kan bli en pastarätt och så vidare. 
 
Receptet finns här. Jag smakade det första gången hos min partner in crime Emma, som lagade dem i ugn (tips!). Jag använde dock solrosfrön (inuti) och sesamfrön (utanpå) istället för cashewnötter. Det var det jag hade hemma. Jag använde också ketchup istället för salsa och vetekli istället för ströbröd, dessutom stekte jag dem på medelvärme istället för att grilla (som det står i receptet). Men det blev gott ändå! Särskilt insvepta i hembakade stekpannebröd, men det var väldigt gott i pitabröd med.  
 
Obs! Det krävs nåt såsigt för att det inte ska kännas torrt. Man kanske inte behöver vara så ambitiös att man gör en basilikaguacamole, men lite créme fraiche i alla fall. 
 
Stekpannebröd
Från underbara "Enklare bröd" av Martin Johansson. Blir åtta bröd.
 
1½ dl kallt vatten
1 tsk olivolja
3½ dl rågsikt
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
 
Blanda ihop (inte knåda!) och låt vila i minst 30 minuter. Dela i åtta delar. Forma varje del till en slät boll och baka ut (på ett mycket, mycket välmjölat bord) till ungefär 1 mm tjocklek. Grädda i en medelvarm, torr stekpanna några minuter på varje sida. Mot slutet går det fort!
 



Puss och hej!

Liknande inlägg

1 kommentarer

Knet

02 Jun 2014 19:54

Åhh vad fina de blev! :)

Svar: Tack! :)
Amanda

Kommentera

Publiceras ej