Jag har verkligen längtat efter att flädern ska gå i blom så att jag kan få göra saft på den! Förstå min glädje när jag upptäckte inte bara ett, utan två träd precis utanför min ytterdörr. Flädersaft är en av mina absoluta favoritsafter. Jag har längtat så mycket att jag känner att jag måste bara dela med mig av det på en gång, trots att saften inte är riktigt klar än ... Den ska nämligen stå i tre dygn. Slutresultatet får helt enkelt komma i ett senare inlägg. "Fortsättning följer", helt enkelt.







Alltså förstå vad gott det luktade i mitt kök när jag gjorde detta. En grej man kan behöva tänka på bara är att det gärna sitter skalbaggar och andra insekter på fläderblommorna. Ett tips är att skölja dem, jag har också hört att man kan lägga dem på en solig plats på ett vitt papper och att det ska få alla insekter att krypa ut. Sådant tålamod har inte jag, jag skakade och kollade helt enkelt varje klase lite snabbt innan jag slängde i dem och höll tummarna för att jag inte skulle råka skålla någon stackars oskyldig skalbagge.







Flädersaft
Monika Ahlbergs recept. Det är enorma mängder socker, vill bara förvarna er. När jag stod där och rörde i mitt sockerberg (det är ju nästan mer socker än vatten!) bestämde jag mig för att denna saft nog bara ska drickas vid speciella tillfällen ... Funderade länge på om jag skulle våga utesluta citronsyran eller ej (är inte förtjust i den pågrund av hur den framställs, det kan jag skriva om någon annan gång) men det åkte i ändå. Får se om ni är modigare.
30 fläderblomsklasar
3 ekologiska citroner
1,5 l vatten
1,5 kg (ca 1,6 liter) strösocker
50 g citronsyra
Lägg ner de skalbaggssäkrade blomklasarna i en stor (minst 5 l) värmetålig behållare (jag tog en kastrull). Tvätta citronerna i varmt vatten, skiva dem sedan tunt och lägg i.
Koka upp vatten. Rör ner sockret och citronsyran, rör om tills allt har löst sig. Slå sedan detta över blommorna. Lägg på ett lock och låt stå i tre dagar. Sila sedan saften och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Lycka till!
2 kommentarer
Anonym
19 Jun 2014 10:36
Ser fantastiskt ut! Min fläder är för liten för att göra saft på de blommorna.Kram
Margareta Edström
21 Jun 2014 12:10
Vi har ingen fläder på mina breddgrader, men dina bilder är förföriska! Hörde nyss av en pollenallergiker att symptomen i princip försvann om hon bannlyste citronsyra ur sin kost. Har ingen egen erfarenhet!
Kommentera