Detta är i princip det enda jag äter nu på sommaren. Särskilt när jag tentapluggade, den är så snabb och enkel. Ibland gör jag den förstärkt med lite matvete eller pasta, men allt som oftast utan. Det är en sallad som är salt och söt, frisk och god, precis som sommaren. Den är perfekt i värmen på balkongen. Något hårt, något mjukt, något salt, något sött, något varmt, något kallt. The ultimate sallad. 

Ett öppnat halloumipaket kan sparas öppnat i kylen i ca en vecka (fyra dagar står det på förpackningen), och tar man tre skivor varje gång så räcker det till en herrans massa (~4) luncher. 

Sommarsallad med halloumi och melon
Se detta som en inspiration. Inga volymmått, ta bara mycket av det du gillar. Vattenmelon är godast i en sallad tycker jag, men oftast tar jag det blandat med någon annan melonsort.

Vattenmelon/galia/honungsmelon
Bladspenat/machésallat
Sojabönor (frysta)
Sockerärtor 
Ev. haricots verts
Halloumi 
Mandlar/valnötter
Salt & peppar
Olivolja 
Ev. citronsaft

Värm upp en stekpanna med rapsolja. Skär upp halloumin i ~0,5 cm tjocka skivor. Stek dem i någon minut på hög värme, vänd sedan. Låt stekpannan stå kvar på plattan, men stäng av värmen (minskar risken för att osten och nötterna bränns). Häll i nötterna och salta dem försiktigt (vi vill inte ha salt på den redan salta osten!). Vänd runt så att de får ordentligt med olja överallt. Om du använder frysta grönsaker kan man välja mellan att antingen blanchera dem med kokande vatten (jag brukar bara koka upp en omgång vatten i vattenkokaren och hälla vattnet över grönsakerna som placerats i en sil) eller att hälla i dem i stekpannan tillsammans med det andra och steka på. Stek osten och nötterna i ytterligare någon minut, eller till snygg brungräddade. Rör runt nötterna så att de blir rostade runt om.

Blanda allt i en djup tallrik eller snygg skål, ringla över olivolja, salta och peppra, droppa eventuellt över lite citronsaft för extra syra. Låt smaka!



Liknande inlägg

1 kommentarer

Mammanna

26 Jul 2014 14:28

Ja det låter som den perfekta salladen, jordgubbar istället för melon kan nog också bli gott :)

Svar: Det tror jag med :)
Amanda

Kommentera

Publiceras ej