Man får ju inte berätta om förberedelserna och sedan inte visa hur det blev. Det strider ju mot "om man säger A, måste man säga B!", om inte annat. Jag använde samma recept som jag använde förra året, nämligen "ICA:s godaste lussebullar", om det påståendet är sant vet jag ej, men här kommer det i alla fall. Mina blev mycket goda och lussebullsaktiga. Glöm kvarg! Det är bara lur för att öka försäljningen att de är så "obligatoriska" i lussebullar.

Godaste lussebullarna
  • 2 pkt saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker
  • 2 msk rom (eller konjak, vodka ... eller vatten om du verkligen inte har något annat)
  • 50 g jäst
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 800 g vetemjöl (ca 13,5 dl)
  • 1 dl russin
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling
  1. Om du har hela saffranspistiller, stöt dem i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg det malda saffranet i rommen (eller vattnet) och rör om. Låt stå (minst! Upp till ett år!) 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar, då blir det snabbare rumsvarmt också om man är lite fel i tidsplaneringen.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter. Kom ihåg att inte hälla på mjöl i överflöd, ta lite efterhand som du knådar. Tänk på att degen blir mycket mer lättarbetad (=mindre kladdig) när den har fått jäsa. Så det är ingen fara på taket om den är lite kladdig innan, det är bara bra.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken lussekatter blir det. Tryck i russinen (eller baka in dem).
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 


Ha en mysig andra advent!

Liknande inlägg

1 kommentarer

Mammanna

07 Dec 2014 18:39

Intygar, mycket goda!

Svar: Tackar :)
Amanda

Kommentera

Publiceras ej