Ja, nu är ju sylt- och saftsäsongen igång på riktigt! Med en bärfylld frys och något så lyxigt som mormorhandplockade svarta vinbär och färdigsnoppade krusbär så kan man ju inte annat än sätta igång. Först på listan stod svartvinbärssaft, på begäran från min saftälskande sambo. Hur lätt som helst att göra, allt man behöver är en kastrull, (massa) socker och en silduk med ställning (jag köpte min på Coop). 
 


Svartvinbärssaft

Receptet kommer från Leila Lindholms bakbibel, "A piece of cake". Jag ställer mig mycket tveksam till citronsyra som konserveringsmedel, som jag nämt förut. Jag har dock inte hittat något bra substitut, jag testade att hälla i lite vanlig citronsaft denna gång. Vet inte hur bra ersättning det är. Eller så bara struntar man i alltihopet och dricker upp all saft inom rimlig tid, trots allt så är ju saft från början ett sätt att konservera all bärig härlighet med hjälp av mycket socker. För hundra år sedan hade man ingen citronsyra på påse, köpt på närmsta ICA, så varför måste man nödvändigt ha det nu? 

1 liter svarta vinbär

1,5 liter vatten

3 dl (270 g) strösocker

(1 tsk citronsyra)

Skölj av bären noga och häll över dem i en kastrull. Krossa dem med en potatisstamp eller mixa lätt med stavmixer. Tillsätt först endast 1 liter vatten och koka utan lock i 10 min. Var noga med att ta bort skummet som blir på ytan, det förlänger hållbarheten på den färdiga saften då mycket föroreningar finns i skummet. Sila saften och tillsätt socker (och citronsyra). Häll i resten av vattnet och koka upp allt långsamt, ta eventuellt bort skum. Häll sedan upp den varma saften på ordentligt rengjorda flaskor (jag brukar desinficera min flaskor med kokande vatten), fyll flaskorna ända upp och tillslut väl. Förvaras kallt, spädes ungefär 1:4. 

Lycka till!

 

Liknande inlägg

1 kommentarer

Mammanna

25 Aug 2014 22:13

Mmm svartvinbärssaft, en riktig klassiker. Han har god smak Gusten, både när det gäller saft och kärlek. <3

Svar: Haha, två komplimang i en!
Amanda

Kommentera

Publiceras ej