Ett av mina absoluta favoritrecept på bröd innehåller durumvetemjöl. Detta underbara mjöl, som italienarna för övrigt gör pasta på, får inte bara brödet att smaka himmelskt, det ger det också en vacker gul färg. Degen blir elastisk och väldigt spänstig av det höga proteininnehållet, vilket gör den väldigt mysig att jobba med. Även om det inte krävs mycket handarbete alls i det här superenkla receptet. Inte är det speciellt nyttigt kanske, men allt behöver väl inte vara nyttigt här i livet.
Det är få saker som slår nybakat bröd, tycker jag. Finge jag välja mellan en stor godispåse och ett hembakat bröd, skulle jag ta brödet, alla dagar. Just detta superenkla recept kommer från Pain de Martins underbara bok "Enklare bröd". Gör så stor sats som du har en bunke till, det kommer gå åt, jag lovar.
Bröd med durumvete
3 g (3 krm) jäst
3 dl kallt vatten
90 g (1½ dl) durumvetemjöl
300 g (5 dl) vetemjöl
6-9 g (1-1½ tsk) salt
Lös upp jästen i det kalla vattnet, blanda sedan i övriga ingredienser. Degen behöver inte knådas, bara blandas. Täck bunken med plastfolie så att det är lufttätt, låt sedan vila i 8-10 timmar i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 grader och forma degen till en limpa. Låt jäsa i 40 min under bakduk. Baka av i 30-40 min. Om skorpan börjar se för mörk ut, sänk temperaturen. När ett bröd ser klart ut, ska det vara inne i 10 min till, är ett rätt bra tips jag har fått.
Knixen med det här receptet är ju det där med att degen ska ligga och gona och intensifiera sina smaker i 8-10 timmar. Jag vet inte hur det är med er, men jag gillar varken att sätta en deg, hur enkel den än är, i arla morgonstund, eller att baka ut ett bröd i arla morgonstund (som det blir om man antingen börjar med receptet på morgonen eller kvällen). Jag brukar istället sova en timme (eller två) extra där på morgonen, forma limporna och skjutsa in i ugnen på en gång. Degen blir nämligen lite överjäst av att stå för länge, och en överjäst deg kommer ändå inte vilja resa sig igen under den där andra jäsningen. Det brukar bli gott och bra ändå, trots att jag skippar den. Man ser att en deg är överjäst på att den är svårformad, lätt flyter ut och lätt "punkteras" när man sticker ner ett finger.



Den sista bilden blev lite suddig ... Men ni förstår grejen. Ett riktigt snyggt bröd. Ha en bra söndag!
1 kommentarer
Mammanna
13 Apr 2014 10:37
Hmm.. oklart hur länge du lät din deg jäsa? Satte du den på kvällen?
Kommentera