Jag har varit väldigt i brödbakartagen de senaste dagarna, det blir så när jag bara sitter hemma och pluggar. Det blir så lagom långa, utspridda och skönt distraherande pauser när man bakar bröd. En kvart för att sätta degen, jäsning i en timme, utbakning, jäsning ... Det finns något otroligt rofyllt i att knåda deg, ha en deg som står på jäsning, att känna doften av bröd när det gräddas. Man kan nästan känna på lukten att det är färdiggräddat tycker jag.

Som bonus får man ju också ett nybakat, varmt och mjukt mellanmål att belöna sig med för att man har läst de där 100 sidorna eller pluggat in de där 52 fågelarterna.

Recept på dessa gyllengula majsfrallor kommer att komma i ett senare inlägg. Nu tänkte jag istället ge ett tips som jag har lärt mig och som jag tycker är väldigt bra. Det handlar om när man har tagit ut brödet ur ugnen. Särskilt när man gör frallor så är det ju stor risk att brödbullarna "pussas" i ugnen. Om de gör det, ska man absolut inte ta isär dem innan bröden har svalnat! Då blir det som ett "sår" i skorpan där all härlig fuktighet kommer att "blöda" ut. Brödet kommer då att bli torrt. Jag lärde mig detta av den franske bagaren Sébastien Boudet, därav de dramatiska ordvalen ... Av samma anledning ska man inte heller skära i en limpa innan den har svalnat. 

Det bästa med frallor är kanske det att man kan ta sig en varm, nybakt bulle eller två och skära i dem och äta bäst man vill medan resten får svalna!


Väldigt närgångna frallor jag fick :)