Sitter här och funderar på att baka mig lite lussebullar. Frågan är bara vilka? Har tre olika recept som jag sitter och väljer mellan, tänkte att jag skulle dela med mig av alla tre till er, utifall att ni också sitter där med lussebullar i tankarna. Några tips har jag också, för den som vill:
  1. Använd rumsvart smör. Smält smör suger mer mjöl = det behövs mer mjöl för att degen ska bli hanterbar = torrare bullar.
  2. Lägg russinen i blöt i minst en halvtimme innan de stoppas i degen, annars blir de brända i ugnen + att de drar ut fukt ur själva bullen = torr bulle. 
  3. Blanda ut saffranet i rom/vodka (ca 1 tsk sprit per 0,5 g saffran) någon halvtimme eller så innan det ska i degen. Då utvecklas smakerna mycket mer :)
 
Recept nr 1. Leilas lussegran. Receptet finns här. Lite annorlunda, väldigt roligt. Mandelmassa och mörk choklad i fyllningen, mmmmm, säger jag bara. Bilden har jag lånat från hennes blogg: 
 
 
Recept nr 2. Pain de Martins knådfria lussebullar. Receptet finns här. Perfekt om man (som jag och andra stackars studenter) saknar husshållsassistent/degblandare. Jästiden blir längre men arbetet mindre. Dessutom går det åt mindre jäst, det blir lite lättare att motivera sig till att köpa ekologisk jäst när det bara går ca 1/4 pkt.
 
Recept nr 3. Det som ICA hävdar är den absolut godaste lussebullen. Receptet kom i Buffé, men finns också här. Väldigt klassiska lussebullar, fast utan kvarg, överraskande nog. De hävdar att det blir allra bäst.  
 
Lycka till med bakandet! Jag hoppas att ni har fått lite inspiration :)