Har ni som jag kvar en massa mandelmassa från fettisdagen? Och en massa äpple från i höstas i frysen? Då är det dags för en rensarkaka! De gamla måste ut innan det kommer en massa härliga sommarbär som man hellre vill baka på, annars kommer man snart sitta där med tre år gamla frysta äppelbitar och torkad mandelmassa som inte känns någe roliga alls. Det är förresten en jättebra grej, att sätta sig ner och skala och klyfta en massa äpplen där i augusti (sätt dig på balkongen med en redig bunke vettja) och frysa in i påsar märkta med hur mycket som finns däri. Jag brukar köra 200 g (ca två äpplen) i varje. Om man vill kan man även sockra och kanela äpplen först innan man fryser in, då håller de längre. Sedan är det bara att slänga ner i en sockerkaka och vips, du har en äppelkaka!
På så vis kan man ta reda på alla äpplen utan att behöva äta ihjäl sig på äppelkaka där på höstkanten. 
 
Jag har två recept på äppelkaka med mandelmassa i, det här innehåller mindre mandelmassa och större äppelbitar medan det nedan innehåller rivet äpple och mer mandelmassa. Don efter person, helt enkelt. Orkar man inte riva äpplen, kör på det första. Vill man ha en riktigt saftig kaka med mycket mandelsmak, ta den andra. Jag lyckades underbaka detta andra ganska rejält, men det var gott även fast det var smetigt. Ett gott betyg tycker jag.  
Här är en bild på den. Visst ser den god ut också? Receptet följer under bilden.
 

Äppelkaka med rivna äpplen och mandelmassa

2 ägg
2 1/4 dl socker
50 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 250 g äpplen (2-3 st)
150 g mandelmassa

Garnering: 
florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten växevis med den varma mjölkblandningen till en slät smet. Skala äpplena och riv dem grovt. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Riv mandelmassan och fördela den över. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 min. Sikta över lite florsocker om du vill. Servera med lite vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås. 

Och här en bild på den andra kakan, egentligen "Gammeldags äppelkaka" men jag döper härmed om den till Conchita Wurst-kakan eftersom att denna åtnjöts till tonerna av Rise Like a Phoenix på Eurovisionkvällen. 

 

Ha det bra! 

 

Liknande inlägg

1 kommentarer

Mammanna

19 May 2014 19:46

Jag älskar äppelkaka, den översta så väldigt god ut.

Svar: Haha, jag vet :* Tack!
Amanda

Kommentera

Publiceras ej