Detta bröd bakade jag med avsikt att rensa skåpen lite, men fick som bonus ett toppenhärligt, supermjukt bröd. Därav titeln. Det blir inte mycket till skorpa, men sådant gillar jag ibland. Ibland vill man bara ha en macka som liksom smakar som mittendelen av mackan hela tiden, för det är ju faktiskt den som är allra godast, tycker jag. Det är inte svårt alls att göra och det går rätt fort (kort jästid och gräddning), det enda man måste komma ihåg är att fördegen ska sättas några timmar eller kvällen innan. 

Detta är ett modifierat recept från en av mina nyaste favoritbloggar som har seglat upp, made by mary. Jag ändrade det efter vad jag hade i mina skåp, och ersatte bestämt kummin med anis. Min nemesis bland kryddor byttes mot min favoritbrödkrydda. Jag förstår om inte alla sitter med massa kross och kli längst in i skåpen (som jag gör av någon outgrundlig anledning), men det är faktiskt riktigt trevligt med lite att tugga på i ett bröd. Om man saknar kross och kli, ha i solrosfrön, linfrön, valnötter, havregryn, rågflingor, listan kan göras lång! Det blir säkert trevligt ändå. Det var detta bröd som jästen från den 25e december var ämnat för, hehe (ni som läste om mina eskapader i förrgår). 
 
Mjukt lingonbröd med kross och kli
 
Fördeg:
1/2 dl linfrön
1/2 dl havrekli (eller vetekross)
1/2 dl rågkross
1/2 dl vetekli
2 dl vatten
 
50 gram jäst
2,5 dl vatten
1,5 tsk salt
1 tsk anisfrön (eller kummin)
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
drygt 10 dl vetemjöl special
 
Kvällen innan: 
Mät upp ingredienserna till fördegen: linfrön, vetekross, rågkross och vetekli i bunke och täck med plastfolie. Låt detta stå över natten, eller i några timmar och du vill baka samma dag. 
 
På morgonen:
Smula och rör ut jästen i 37-gradigt vattnen, tillsätt salt och mortlad anis. Häll detta över de blötlagda ingredienserna och blanda. Tillsätt lingonsylten/rårörda lingon. 
 
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop degen i skålen, den ska vara relativt lös och lite klibbig. Arbeta degen i en köksmaskin i ca 5 minuter på låg hastighet eller för hand i 10-15 minuter, tills degen känns elastisk och håller ihop.
 
Dela degen i två delar och forma runda kakor. Lägg på bakpåtspappersklädd plåt och platta till dem lite, nagga ovansidan med gaffel och sätt ugnen på 250 grader. Låt bröden jäsa under ren kökshandduk i 35 minuter. Sänk ugnen till 225 grader när du sätter in plåten. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 minuter.
 


Två limpor kommer väl räcka till våran frukost i kanske ... Två dagar? Jaja, man ska väl vara glad att ens bakerier uppskattas. Puss och hej!

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej