Åh, bara rubriken får det att vattnas i min mun, hehe. Någonting för nyår kanske? Väldigt fräsch, enkel och framförallt grymt god tårta. Känner man sig hurtig kan man koka ihop allt själv från grunden, känner man sig lat går det att köpa det mesta färdigt och sen bara montera ihop det. Montera precis innan servering, annars blir marängen soggig dock. Vi valde att göra en tårta av det, men i originalreceptet (som ni hittar här) har de gjort små maränger och sen blandat alltihop i ett enda härligt kaos av goda grejer. 
 
Jag använde hälften blåbär och hallon till bärcoulisen, men det kan man nog byta ut mot vilka bär man känner för. Om ni köper blåbär, köp svenska. Ca 17% av Sveriges yta är täckt av blåbärsris. Då känns det ganska otroligt onödigt att importera blåbär från andra sidan jorden. 
 
Marängtårta med citron och bär
Två marängbottnar 
1 burk lemon curd 
 
Vaniljyoghurten
500 g matyoghurt
1,5 tsk vaniljsocker (eller en vaniljstång)
Ca 3 msk florsocker (smaka av tills det blir rätt mängd! Jag bara hällde på)
 
Bärcoulis
4 dl hallon och blåbär
3 msk vatten
3/4 dl socker
 
Hallon och blåbär eller andra bär och frukter till dekoration. Kanske några blad mynta eller citronmeliss också, det är fint med lite grönt. 
 
Så här gör du:
  1. Bärcoulis: Koka upp bär, socker och vatten i en kastrull. Låt småkoka ca 15 minuter, rör då och då. Häll av i en sil, pressa bären mot silen så att all bärsaft kommer med. Ställ i kylen. Kan förberedas någon dag innan.
  2. Vaniljyoghurt: Skär ett snitt i vaniljstången (om du använder en sådan) på längden och skrapa ut fröna med kniv. Blanda vaniljfrön eller vaniljsocker med yoghurt och florsocker. Vispa runt lite tills det får en fin, len konsistens. Ställ i kylen. Kan också förberedas någon dag innan.
  3. Montering: Bör ske precis innan servering. Bred ut all lemoncurd på den ena marängbotten, lägg på den andra och tryck till en aning. Bred ut vaniljyoghurten ovanpå, använd en slickepott eller spatel till att täcka tårtans sidor. Dekorera med bär eller frukt. Häll över bärcoulisen, om det börjar se ut som ett blodbad, ställ resten av coulisen på bordet och låt gästerna hälla på mer efter behag. Dekorera med några citronmeliss- eller myntablad. Eller "frosta" lite med florsocker, det gjorde jag.
  4. Ät och njut!  
 

Visst blev den snygg?


 
Tårta på! 

Liknande inlägg

1 kommentarer

Johanna

17 Dec 2013 20:08

Megagod tårta, det är nice med en tårta som inte är gräddig till max ;)

Kommentera

Publiceras ej